Zand RecyclingEagle BurgmannUnited RentalsMTOF milieutechniekAuma Benelux BVSPX FLOWMerrem & LaporteGrundfos NederlandBoode BV Waterwell SystemsOranjewoudQM Environmental Services LtdBar Instruments
KSB NederlandAll SolutionsASVDunlop HifexAKD Advocaten en NotarissenWatson MarlowEngineering BVXylem Water Solutions Nederland BVTENTE NV

Nieuwe pompwaaier zorgt voor verbeterd aanzuiggedrag  

Nieuwe pompwaaier zorgt voor verbeterd aanzuiggedrag

 

November 2018 - KSB heeft voor de meertraps-hogedrukpompen van de pompserie Movitec een speciale waaier ontwikkeld. De nieuwe waaier verbetert het aanzuigvermogen (NPSH-waarde) van de pompen aanzienlijk.

 

Dit geldt vooral voor toepassingen met kritische toeloopcondities zoals bij ketelvoeding-installaties alsmede toepassingen waarbij een pomp water uit lager gelegen reservoirs of met hogere temperaturen moet aanzuigen. Onder die omstandigheden kan door een drukdaling in het aanzuiggebied cavitatie in de eerste pomptrap ontstaan. Dit kan tot overmatige slijtage aan pomponderdelen of motorlagers leiden. Het gevolg is een verkorte levensduur van de pomp door beschadigde onderdelen en een ongebalanceerde hydrauliek.

 

De nieuwe waaier wordt als alternatief geboden ten opzichte van de standaard uitvoering. Bij het ontwerp van de nieuwe waaier hebben de constructeurs van KSB veel aandacht besteed aan de inbouw in diverse Movitec-varianten; dit kan worden gerealiseerd zonder modificaties aan het pomphuis.

 

De nieuwe waaier heeft een aangepaste inloopdiameter en schoepbladen met een enigszins diagonale doorstroming. Ook het trappenhuis ervoor is opnieuw vormgegeven. De aanpassingen zorgen ervoor dat de NPSH-grafiek van de pomp aanzienlijk is verbeterd.

 

Bij de pompserie Movitec gaat het om meertraps-centrifugaalpompen voor het transport van vloeistoffen als water, koelmiddelen, condensaat en minerale oliën. De pomp wordt onder meer toegepast voor industriële ketelvoeding in stoomcircuits, circulatie- en brandblussystemen, koelwatercircuits, wasinstallaties alsook voor drukverhogingsinstallaties in de algemene procestechniek.

 

KSB is één van ’s werelds meest vooraanstaande producenten van pompen, afsluiters en bijbehorende systemen voor industrie en gebouwentechniek, water- en afvalwaterbeheer alsmede energietechniek en mijnbouw. Het concern is met eigen verkooporganisaties, productie- en servicebedrijven op alle continenten vertegenwoordigd. De Nederlandse dochteronderneming KSB Nederland is gevestigd in Zwanenburg.